Menüü

Liina Reiman 130 ja Säde maja läbi aegade

X

1891. aastal sündinud Liina Reimani näitleja

Enne kui Reiman astus ametlikult lavale, oli tema kooliiga ja perekonda mõjutanud  1905. aasta revolutsioon, mille liikumine kaasas Liina venda Karli. Kuigi Põldede pere oli sunnitud kokku puutuma sajandi raskete algusaastatega, ei jätnud Liina Reiman teatrist unistamist.  Näitlejanna meenutab oma raamatuis, kuidas ta juba lapsena õdede ja vendade keskel koduseid kontserte vaatas ja emaga karskusseltsi inspireerivaid jõuluetendusi külastas. Huvi teatri vastu tekkis Liina Reimanil eelkõige tänu vanematele, kes oskasid ka ise laulda, näidelda, lugesid meelsasti raamatuid ja külastasid kohaliku seltsi “Säde”  väiketeatrit.

Üks menukamaid teatrikülastusi Liina Reimani elus toimus 1908. aastal, kui Valka tulid esinema Tallinna "Estonia" ja Tartu "Vanemuine", mida esindas Anna Altleis etenduses "Ephraimi tütar". Teatavasti oli just see etendus olnud Liina Reimani näitlejatee jaoks otsustava tähendusega, sest juba aastal 1910 siirdus Reiman ennast Tartusse proovile panema.

"Vanemuises" oli Põlde saanud esimese näitlemiskogemuse ja õppis Menningu juhendamisel lavarolle täitma.  1912. aasta kevadel oli nende koostöö aga Liina vallandamisega lõppenud, sest neiu keeldus ühe üliõpilase abiellumisettepanekut vastu võtmast ning noormehe järgnenud enesetappu peeti teatri mainet halvustavaks. Tartust oli Liina Põlde  siiski saanud kaasa näitemängu alused, mis ta Pärnu "Endlasse" ning hiljem Tallinna "Estoniasse" endaga kaasa võttis.

 

Endla

1912. aastast oli Pärnus August Reimaniga abiellunud näitlejanna "Endlas"  mitmeid rolle mänginud. Mõned tuntuimad olid näiteks Rutoffi „Kivi“Anette, Hauptmanni „Elga“ nimiosa Magda (H. Sudermanni "Kodu"), Elga (G. Hauptmanni "Elga"), Jaqueline Fleuriot (A. Bissoni "Tundmatu naisterahvas") ja Nora (H. Ibseni "Nora"). Liina Reimani saabumise ajal oli "Endla" repertuaar olnud enamasti komöödiline, kuid uue näitejuhi Karl Jungholzi ajal oli lavastuste sisu muutunud dramaatilisemaks, mis peegeldus ka Liina Reimani eelmainitud rollides kuni 1915. aastani.

Sõjaastail vähenes "Endla" külastajate arv drastiliselt ning teatril tekkisid majanduslikud raskused. 1915. aastal oli Jungholz otsustanud Tallinna "Estonia" kutsele vastu tulla ning lahkus koos mitme näitlejaga "Endlast". Näitlejate seas oli ka noor Liina Reiman.

Ava ostukorv