Menüü

Uudised

16:15 21. mai 2024

Laste ja noorte kevad-suvised pärimuspäevad Käärikul

KEVAD – SUVISED PÄRIMUSPÄEVAD

Laste ja noorte kevad - suvised pärimuspäevad toimuvad 8 ja 9 juunil Käärikul, Valgamaal.

Ootame osalema kõiki lapsi ja noori vanuses 12 – 18 aastat, vajalik eelregistreerimine aadressil: marju@valgamuuseum.ee. Osavõtt osalejale maksab 20 eurot. Hind sisaldab majtust, toitulustust ja koolitusi.

Pärimuspäevade alguses tutvustatakse osalejatele rahvapärimuslikke tradistoone, mis on seotud suvistepühaga, plaanitud aeg selleks on 60 minutit. Ettekande lõpus saavad osalejad endale kokkuvõtvad õppematerjalid, mille abil saavad nad osaleda orienteerumismängus „Suve märgid“. Noortel tuleb üles leida QR-koodid matkarajal ning lahendada ülesandeid, kus küsimused on seotud looduse ja Suvistepühaga.

Õhtusöögi valmistavad lapsed ja noored ise, kuid toorained toiduks muretseb pärimuspäevade korraldaja. Traditsioonilised toidud on olnud: munad, kohupiim, sõir, korbid, kaerakile. Plaanis on valmistada Hapuoblikasupp ja magustoit. Toitudes kasutatakse Eesti tooraineid ning kommete tutvustuse juures räägitakse traditsioonilistest toitudest põhjalikumalt.

Suvistepühad on olnud varsemalt seotud lisaks teistele tavadele ka naljatamise ja naljaga seepärast toimub õhtul anekdoodi võistlus. Osalejad saavad aja esinemise ettevalmistumiseks kohapeal koos juhendajaga.

Lõkkeõhtul mängitakse mänge ning tantsitakse Eesti rahvatantse koolitaja juhendamisel.

Järgmisel päeval räägitakse Eesti Rahvakulutuurist ja pärimuselt laiemalt. Kuidas meie rahvakultuur on tekkinud ja kuidas seda kõige paremini hoida ning edasi kanda. Mida mina saan ära teha, et meie rahvakultuur püsiks? Peale ettekannet saavad noored osaleda pakutrüki töötoas, kus otsitakse mustreid loodusest ning maalitakse kaski ja trükitakse kaselehti. Töötoas valmib torusall.

 

Koolitajad: Marit Külv, Natalia Karu, Kristel Kolga ja Marju Rebane

 

Ava ostukorv