Menüü

Uudised

12:35 27. oktoober 2021

Kutsume Valga vanima puithoone koristustalgutele

Neljapäeval, 4. novembril algusega kell 12.30 toimuvad Valgas, Kesk tn 19 asuva kollase maja koristustalgud. Oodatud on kõik huvilised, kes soovivad anda oma panuse linna vanima puithoone prahist tühjendamisse! See on harukordne võimalus piiluda hoone erinevatesse soppidesse ning näha ja kuulda selle väärtuslike detailide kohta.

Klasmanni maja, rahva seas tuntud ka kui kollane maja või endine mänguasjapood, asub Valga linna ajaloolises südames, kesklinna muinsuskaitsealal, Valga uue keskväljaku ja linnatuumiku ühe kesksema ja kasutatavama tänava - Riia tänava ääres.

Kõnealune hoone on ehitatud elamuna tõenäoliselt mõnikümmend aastat pärast puitkiriku valmimist aastal 1729, mis teeb sellest linna vanima puithoone. Elamust ärimajaks muutus maja 1850. aasta paiku, kui lammutati hoone keskel asuv mantelkorsten ja hoonesse rajati kaks kauplust. Järgnesid ümberehitused Nõukogude ajal ja Eesti taasiseseisvuse algusaastail, mille jooksul kaeti hoone nii väljast kui seest mittesobivate viimistluskihtidega.

Pärast uue keskväljaku valmimist tõusis hoone kohalik elanike huvi keskpunkti, kuna seda peeti koledaks, ohtlikuks ja moodsa keskväljaku äärde sobimatuks. Nõuti isegi hoone lammutamist. Kuna hoonet polnud kunagi põhjalikult uuritud, polnud selle kohta just palju teada ja erilist väärtust ei paistnud tal pealevaadates olevat. 2020. aastal viidi läbi uuringud, mis andsid aimu hoone tõelisest väärtusest.

Eelmise aasta hilissügisel esitas Valga Vallavalitsus taotluse Euroopa Majanduspiirkonna ja Norra finantsmehhanismide 2014-2021 programmi „Kohalik areng ja vaesuse vähendamine" meetmesse "Muinsuskaitsealad ajaloolistes linnakeskustes" ning sai rahastuse hoone kordategemiseks.

Projekti eesmärgiks on restaureerida Valga linna vanim puithoone, tagada selle säilimine ja anda hoonele tagasi tema endisaegne funktsioon äriruumidena. Restaureeritud hoone ja selles tulevikus pakutavad teenused elavdavad ajaloolist linnasüdant ning aitavad tõsta EV100 arhitektuuriprogrammi "Hea avalik ruum" käigus valminud Valga uue keskväljaku atraktiivsust.

Projekti kogumaksumus on 448 762 eurot, sealhulgas EMP ja Norra programmi toetus 359 009,60 eurot ning Valga Vallavalitsuse omaosalus 89 752,40 eurot.

Ava ostukorv