Menüü

Miranda – mustlaste holokaust

02
oktoober
Kell 16:00
kuni 03. november 15:00

“Miranda – mustlaste holokaustˮ

Holokaustis hukkus neljandik kuni pool Euroopa romadest. Näitus kõneleb mustlastüdrukust Mirandast – tema rõõmsast lapsepõlvest Tšehhoslovakkia väikelinnas, karmist vangistusest Teise maailmasõja aegses Natsi-Saksamaa koonduslaagris ning holokaustis ellujäämisest. Miranda lugu on meeldetuletus unustusse jäänud romade saatusest Teises maailmasõjas.

Näituse autor, Veijo Baltzar on Soomes tuntud kultuuritegelane, kes käsitleb oma kirjandusteostes roma kultuuri ja selle suhet kultuuridega, mille keskel romad elavad. Baltzar viljeleb ka kujutavat kunsti ning on välja arendanud isesuguse mitmekultuurilisusest lähtuva haridusfilosoofia.

Kõnealune on Baltzari sõnul esimene roma holokausti käsitlev näitus maailmas, mille autoriks on roma. Näitus ei keskendu ohvrite kannatustele, vaid fookustab ühiskonna otsuseid ja tegusid, mis viisid romad gaasikambritesse. Baltzari eesmärk on panna igaüht, kuid ennekõike ühiskonna liidreid ja otsustajad mõtlema küsimuse üle, kuidas Teise maailmasõja ajal romadega juhtunu juhtuda sai.

Tegemist on Soome Rahvusvahelise Loovkultuuri Keskusega DROM rändnäitusega, mida näidatakse 18 Euroopa riigis. Projekti toetab Euroopa Liidu programm "Kodanike Euroopa".

Näituse avamine: 2. oktoober kell 16:00 Valga Muuseumis

Näitus avatud: 3. oktoober–3. november 2018

Valga Muuseumi galerii on avatud: T–R kell 11–18, L kell 10–15

Ava ostukorv